Lazerle Akne (Sivilce) Tedavisi
Akne, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin iltihaplanması sonucu meydana gelen bir cilt hastalığıdır. Cilt hekimlerine en fazla başvuran hasta grubunu akne grubu, bunların içinde de ergenlik sivilcesi bulunan hastalar oluşturmaktadır.
Özellikle ergenlik sivilceleri aileler tarafından gerektiği kadar önemsenmemekte, olağan bir süreç olarak kabul edilmektedir.Sivilce problemi bir gün tedaviyle veya tedavisiz mutlaka sona erecektir ve önemli bir sağlık problemi değildir. Fakat oluşturduğu izlerin çoğu kalıcıdır. Hem sivilcenin kendisi hem de oluşturduğu izler, çoğu kişinin özgüvenini ve ruh sağlığını ciddi anlamda etkilemektedir.Bu nedenle tedavi edilmesi gerekmektedir.
Nedir bu akne yani sivilce dediğimiz cilt rahatsızlığı ve niye oluşmaktadır? Oluşumunu neler tetiklemektedir?
Sivilce derideki yağ bezlerinin fazla çalışması, yağın atılamayıp birikmesi, gözenekleri tıkaması, bakterilerin çoğalarak iltihaplanma oluşturması sonucu oluşur. Yağ bezlerinin en yoğun olduğu bölgeler olan yüz, göğüs, sırt, boyun, omuz gibi bölgelerde görülür. Yağ salgısının başladığı ergenlik döneminde daha çok görülmesinin nedeni de budur.
Aknenin kesin oluşma nedeni bilinmemekle birlikte bazı faktörlerle belirgin ilişkisi gösterilmiştir.örneğin androjen yani erkeklik hormonlarının düzeylerindeki artış cildin yağlanmasını arttırarak aknenin oluşumunu tetiklemektedir. Bunun yanında gebelikteki bazı hormonal değişiklilkler, bazı ilaçlar, yanlış kozmetik ürün kullanımı da akne oluşumunu tetikleyebilir.
Gıdaların sivilce üzerindeki etkileri tartışmalıdır. Genel olarak, insan vücudunda kan şekeri düzeyini ayarlayan bir hormon olan insülin hormonunda ani yükselmelere neden olan yüksek glisemik indeksli dediğimiz gıdaların sık ve çok tüketimi önerilmemektedir. Bu gıdaların arasında hamur işleri, kızartmalar, yağlı gıdalar, hazır meyve suları, kahve, kafein, kola gibi gıdalar ve içecekler sayılabilir.
Zamanında ve uygun bir tedavi ile hafiften en şiddetli tipine kadar tüm akne tipleri başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir.
Lazer ile akne tedavisinde, lazer ışınlarının verdiği ısı etkisinden yararlanılır. Akne nedenleri arasında cildin yağlı olması başta gelmek üzere, mikropların olaya katılması gibi faktörler de vardır. Lazer ışınlarının verdiği ısı, antienflamatuar (iltihap giderici) ve mikrop öldürücü etki gösterir ve akne (sivilce) lezyonlarında gerileme sağlar. Uzun sureli ilaç tedavilerinin vücutta yarattığı yan etkiler olmadan akne tedavisi sağlanmış olur. 3-4 haftalık aralıklarla 5-6 arası seans, 15-20 dakikalık uygulamadan oluşan bir kur tedavisinden sonra, 2 ayda bir uygulanacak idame tedaviler iyilik durumunun devamını sağlayacaktır.