
PRP
PRP, “Platelet Rich Plasma” platelet (trombosit, pıhtı hücresi) yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması adı verilen tedavi yönteminin kısaltılmış ismidir. Son yıllarda geliştirilen bir uygulamadır. PRP yönteminde hastadan az bir miktar kan alınarak işlemden geçirilir. Sonuçta elde edilen serum, mezoterapiveya dermaterapi işlemiyle küçük miktarlarda ve yaygın olarak derinin içine enjekte edilir.
Kanımızın pıhtı hücreleri yani trombositler, dokularda herhangi bir hasar olduğunda onarım sürecini başlatan hücrelerdir. PRP uygulamasının amacı hedef dokuya kan dolaşımı ile taşınabilecek olandan çok daha fazla sayıda pıhtı hücresi verebilmektir. Böylece hedef dokunun onarımı hızla ve güçlü bir şekilde başlar ve daha çabuk sonuçlanır.
PRP Uygulamasında Amaç Nedir?
PRP tedavisinde amaç pıhtı hücrelerinden, tüm yara iyileşmesi ve doku yenilenmesi süreçlerini başlatan, yaşamsal öneme sahip büyüme faktörlerini elde etmektir. PRP yöntemiyle elde edilen serumdaki pıhtı hücreleri ve büyüme faktörleri, yeni kollajen oluşumunu tetikler ve hücreler arası maddeyi çoğaltarak cildi yeniler.
PRP Tedavisinin Kullanım Alanları Nelerdir?
Saç dökülmesi tedavisinde. Saçlı deride PRP uygulaması güçsüz, kırılmış, hasarlı saçları ve saç üretimi yeteneği durmuş olan saç köklerini uyararak, saç dökülmesini durdurur.
Saçların daha parlak, canlı görülmesini sağlar.
Cilt gençleştirici olarak zaman içerisinde cildimizde bazı dokularun kaybına ve cilde sıkılığını veren kollajen maddesinin azalmasına bağlı çökmeler, sarkmalar, kırışıklıklar ortaya çıkar. PRP uygulanan bölgede salgılanan büyüme faktörleri sayesinde iyileşme görülür. Kollajenin yeniden yapılanmasına ve üretiminin artmasına bağlı ciltde elastikiyet artar, cilt sarkmaları ve kırışıklıklar azalır.
Cilt Lekelerinde
PRP ile cilde verilen pıhtı hücrelerinin salgıladığı büyüme faktörleri ile ciltde renk oluşumunu sağlayan melanin hücrelerinin çalışma sistemi normal sınırlarda tutularak cilt lekelerinin tedavisi sağlanır.
Akne İzi, Skar ve Çatlak Tedavisinde
Ciltde herhengi bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmış çatlaklar, izler, sivilce izleri, skar gibi lezyonların etrafında yara iyileştirici mekanizma ile çalışan pıhtı hücreleri, salgıladığı büyüme faktörleri ile lezyonlarda iyileşme, görünümlerinde azalma ve küçülme sağlamaktadır.
PRP Uygulamaları Ağrılı mıdır?
Uygulamalar ya mezoterapi yöntemi ile, çok ince iğne uçları ile yapılır. Ya da dermaroller uygulaması şeklinde yapılır. İşlem öncesi ağrı kesici krem uygulanması hasta konforunu arttırır.
Uygulamalar Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
Uygulamalar seanslar halinde olmaktadır. Seans aralıkları ve tedavi protokolleri uygulama yapılan alana göre değişir (Yüz ve saçlı deri gibi). Aralar genellikle 1 hafta-1 ay arasıdır. Etkili bir sonuç almak için en az 3 ardışık seansın düzenli uygulanması önerilmektedir.
İşlem Sonrasında Ciltde Ne Tür Değişiklikler Olur?
Ortalama 1 saatde geçen bir kızarıklık dışında değişiklik gözlenmez.